🥩Snel aan tafel🥩

Vlees bakken, waaronder procureur, kan best een uitdaging zijn. Echter je bent het vast met ons eens dat perfect gebakken vlees een ware delicatesse is. Sommige stukken vlees moet je op een hoog vuur bakken, terwijl je andere stukken vlees juist lang moet laten sudderen. Met een verkeerde bereiding krijg je al gauw taai, verbrand of rauw vlees. Persoonlijk vinden wij dat niet alleen zonde, maar ook een zonde. Als een dier zijn leven heeft gegeven, dan verdient het een goede bereiding en mag er niets verspilt worden.

Kortom, als je procureur gaat bakken, ga je in de regel uit van bakken in een koekenpan. Zoals je later in dit artikel kunt lezen zijn er andere/betere manieren om een perfect stuk(je) procureur te bereiden. Wij hebben drie verschillende opties voor je uitgelicht, namelijk het bakken van lapjes en een groot stuk procureur. Tot slot ook onze eigen Chef Confit procureur.

Procureur vlees bakken (lapjes)

Laten we gelijk beginnen met hetgeen waarom jij dit artikel leest, namelijk het bakken van de procureur. Vanuit onze eigen ervaring en expertise gaan wij antwoord geven op de vraag hoe je (lapjes) procureur vlees moet bakken. Lees hieronder ons advies hierin:

1. Het juist stuk vlees

Allereerst raden wij je aan om geen gemarineerde lapjes te kopen, maar waarom niet? De kruiden in de marinade hebben de neiging om in een koekenpan te verbranden. Dit is zowel bitter en ongezond. Bovendien wil je ook het vlees bakken in plaats van een marinade, toch? De eerste tip heb je daarmee gelijk in de pocket.

2. Voorbereiding procureur vlees bakken

Eenmaal in huis, haal je het natuurlijke (niet gemarineerde) procureur vlees 30 minuten voor het bakken uit de koelkast. Dep het vlees droog met keukenpapier om vervolgens een hoeveelheid zout toe te voegen naar eigen smaak. Let op een teveel aan zout kan je niet meer corrigeren.

3. Het procureur vlees bakken in de koekenpan

Zet een koekenpan op het fornuis en laat hier een klontje boter in verhitten. Leg de procureur in de pan en bak het vlees rondom mooi egaal bruin. Hoe lang je dit moet doen, is afhankelijk van de dikte van je lapje procureur. Om precies te weten wanneer je moet stoppen, kan je gebruik van een vleesthermometer. Wist je trouwens dat je met Chef Confit’s procureur dit helemaal niet nodig hebt? Daarmee houden wij als regel aan ‘als je thee kan zetten dan kan je ook Chef Confit procureur bakken’.

4. Procureur vlees opdienen

Is het procureur vlees mooi rondom gebakken? Dan kan je beginnen met opdienen. Na het bakken kan je het beste peper en andere kruiden en of saus/jus toevoegen. En voila- je hebt heerlijke stukjes procureur vlees (als je de vleesthermometer goed hebt gebruikt) opgediend.

Procureur vlees bakken (aan één stuk)

Okay, now we are talking! Jij gaat één groot stuk procureur vlees bakken, maar waar moet je beginnen? Procureur aan één stuk kan wel 2,5 tot 3 kg wegen. Dit maakt het echter uitermate geschikt om op een lage temperatuur te garen. Een bereiding in een koekenpan is geen goede optie. Ga in dit geval voor een bereiding in een sudderoven, of een kamado zoals een Big Green Egg of een Bastard. Wanneer je een groter stuk procureur vlees gaat bakken, kan je wel gebruik maken van een mooie marinade. Marineer het vlees een dag voor je het gaat bereiden en zet deze vervolgens in de koelkast. Wanneer je wilt beginnen met bakken, is het heel belangrijk dat je de kamado van genoeg houtskool voorziet om de procureur voor een uur of 6 op een lage temperatuur te garen.

Tip! Bij het bakken van een groot stuk procureur is het echter wel handig om van tevoren wat ervaring op te doen. Je kan bijvoorbeeld hele goede BBQ-workshops volgen bij Smokey Basterds! Die zijn zowel leuk als leerzaam met als kers op de taart enorm veel vlees om van te genieten.

Het resultaat? Jouw procureur vlees wordt uiterst sappig en mals van smaak. Je trekt het zo met een paar vorken uit elkaar en in dat geval heb je dus pulled pork. Als je dit niet wilt maar mooie plakken vlees wilt serveren dan kan je dit met een heel scherp mes doen. Met procureur op de juiste manier bereid, maak en behoud je vrienden. Ook bij deze bereiding moet je gebruik maken van een vleesthermometer. Dit is overigens een mooi Vaderdag-cadeau.

Procureur vlees bakken (Chef Confit)

Nu is het hoog tijd voor het moment suprême! De procureur Chef Confit. Deze bewaar je buiten de koelkast en hoeft dus niet eerst op temperatuur te komen. Wanneer je onze procureur uit blik erbij pakt en opent, laat je het overtollig vet langzaam eruit lopen in een bakje. Bewaar deze wel, want in dat vet zit enorm veel smaak en kan heel goed gebruikt worden om te bakken, braden en wokken. Zonde om weg te gooien!

Laat je anti-aanbak koekenpan warm worden en voor het bakken van onze procureur hoef je geen extra boter te gebruiken (er zit genoeg vet aan en om het vlees). Laat alle kanten mooi bruin worden in de koekenpan en in minder dan 10 minuten heb je het perfecte vlees geserveerd op tafel. Gegarandeerd mals en minstens zo lekker als de procureur van een kamado. Je kan dit vlees gebruiken als pulled pork, maar ook voor allerlei andere gerechten. KLIK voor recepten.  Bon appetit!

Wist je trouwens dat er in een blikje Chef Confit tenminste 300 gram vlees zit, wat overigens ruim voldoende voor 2 personen?

Alles over procureur vlees

Hopelijk hebben wij jou kunnen inspireren om binnenkort zelf procureur te bakken. Daarnaast hebben wij hieronder nog antwoord gegeven op enkele vragen omtrent procureur vlees, namelijk:

Waar kan ik procureur kopen?

Procureurlapjes kan je bij slagers en supermarkten kopen. Als je procureur aan een stuk wilt kopen, kan je hiervoor terecht bij een slager. Echter heb je wat ons betreft de beste keuze bij een groothandel als de Sligro. De slager van de Sligro, Kaldenberg, kan je ook bijzonder varkensvlees krijgen, zoals van Iberico of Berkshire varkens.

Wat voor vlees is procureur en waarom heet het procureur?

Procureur is het bovenste gedeelte van de nek van een varken. Waarschijnlijk wordt het procureur genoemd omdat het een vooraanstaand stuk varkensvlees is. Het is ook zonder bot, want als het met bot is dan betreft het halskarbonade.

Is procureur mager vlees?

Procureur behoort tot de vettere delen van het varken. Het is magerder dan buikspek, maar vetter dan een varkenshaas. De lekkerste delen van het varken zijn wel de vettere. Dat vet voorkomt dat het vlees droog wordt tijdens het bakken. Vet geeft smaak aan het vlees en bevat ook goede onverzadigde vetzuren (naast allerlei vitaminen).

Hoe is Chef Confit gegaard?

De procureur van Chef Confit is langzaam gegaard in reuzel. De reuzel kan je gebruiken om groenten of aardappels te bakken of te wokken en geeft een heerlijke smaak af.

Het in reuzel gegaarde Nederlands varkensvlees is van een superieure kwaliteit en heeft een veel mindere klimaatbelasting dan buitenlands varkensvlees.

Begin vandaag nog met het bakken van procureur

Dat was hem dan! Ons artikel over het bakken van procureur en alles wat hierbij komt kijken. Mocht je zin hebben in een bijzonder lekker stukje lokaal geproduceerd varkensvlees, nodigen wij je graag uit om kennis te maken met Chef Confit. Klik op de onderstaande afbeelding om direct naar onze eigen Chef Confit procureur te gaan.

Procureur en BBQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *