šŸ„©Snel aan tafelšŸ„©

Dat klinkt als muziek in de oren, gezond eten zonder koken! Maar kan dat ook echt? Laten wij eens beginnen om te definiƫren wat hier nou precies mee bedoeld wordt.

Gezond eten; wat is dat?

Met de term gezond eten, kan je al heel veel kanten op. Wat voor de een prima is, kan voor de ander puur vergif zijn. Mensen met een glutenallergie in de ergste vorm moeten er absoluut zeker van zijn dat er geen gluten in hun eten zit.

Vooral met bewerkt eten moet je oppassen, want je kan het zo gek niet verzinnen of in een product zitten gluten of kan er sporen van bevatten. Daarnaast zijn er nog allerlei andere vormen van allergieƫn mogelijk, zoals schaaldieren, lactose, noten, mosterd, selderij en lupinen.

Verschillen in bewerkt eten

Dus er is een groot verschil tussen bewerkt eten, waarbij je heel goed moet opletten wat erin verwerkt is en bereid eten. Met bereid eten wordt bedoeld dat je gebruik maakt of kookt met hele wortels en tomaten. Een goed voorbeeld van bewerkt eten zijn vleesvervangers. Vleesvervangers zijn met veel verschillende ingrediƫnten bereid, maar bijvoorbeeld nooit met een hele sojaboon of doperwt.

Van deze peulvruchten wordt dan het eiwit van gewonnen en gemengd met andere grondstoffen. Wat er overblijft (zoals bijvoorbeeld de gezonde vezels) is een restproduct, ongeschikt voor ‘humane’ consumptie. Gelukkig kunnen onze Nederlandse varkens van deze restproducten weer mooi en lekker vlees van maken. Voor gezond eten is onze mening dat je het merendeel van een product consumeert. Dus geen appelsap, maar een hele appel.

Eten zonder koken

Wat is gezond eten zonder te koken?

Zonder koken is volgens ons dat je geen potten en pannen hoeft te gebruiken, maar opwarmen in een magnetron, frituren of gebruik maken van een airfryer beschouwen wij ook niet als koken, dus dat mag. Frituren is wat minder gezond, maar af en toe?… Gewoon doen! Een beetje vet is niet erg, wel gezond, lekker en het verzadigt.

Conclusie? Een gezonde maaltijd met name bestaat uit pure ingrediƫnten. Hiermee stel je dan een maaltijd samen, die je al dan niet (gedeeltelijk) hoeft op te warmen.

Eten wat je niet hoeft te koken

Veel verse groente en fruit hoef je niet te koken. Ook noten, kaas, vleeswaren (in plaats van vers vlees, wat bereid moet worden) en brood zijn opties. Bij vleeswaren moet je met name met het zoutgehalte oppassen. Sommige vleeswaren zijn wat vetter. Te veel vet is natuurlijk ook niet goed, maar van alle voedingsmiddelen moet je niet te veel eten (dus ook niet alleen maar groente consumeren).

Een andere optie is een maaltijd laten bezorgen. Maar is dat wel een goede optie? In een recent artikel kon je lezen dat de hygiƫne van de bezorging niet al te best is. Daarnaast kan je sushi te warm zijn en je warme maaltijd lauw. Bacteriƫn, die bederf veroorzaken groeien uitstekend onder dat soort omstandigheden.

Avondeten zonder koken

Daar opwarmen is toegestaan kan je natuurlijk kiezen voor een opwarmmaaltijd van de supermarkt. Want opwarmen in de magnetron is toegestaan. Maar zijn dat soort maaltijden gezond? Voor dit soort maaltijden worden veel conserveringsmiddelen, additieven en smaakverbeteraars (waaronder ook zout en suiker) gebruikt. Je moet het maar willen consumeren. Dus wat ons betreft schrappen/niet doen.

Eten zonder koken

Ons voorstel is probeer eens een salade met Chef Confit kippendijen. Chef Confit is puur, zonder allergenen en allerlei toevoegingen en zoveel lekkerder dan een salade met droge tonijn uit een blikje. Vul aan met kaas, noten, fruit, tomaat, komkommer, paprika en maak een dressing van (goede) olijfolie en azijn. Waanzinnig lekker!

De kip uit het blikje van Chef Confit kan je koud toevoegen. Een alternatief is om deze in een airfryer even op te warmen (wij hadden afgesproken dat dit was toegestaan). Zoā€™n 10 minuten op 180 graden en je hebt heerlijke krokante malse kip voor over je salade. Er zal wat kippenvet van je dijen afdruipen, meng dit met een beetje sushi azijn en je hebt een overheerlijke dressing en een lekkerder alternatief dan een standaard olijfolie/azijn dressing.

Camping eten zonder koken

Bovenstaande salades kan je natuurlijk ook heel goed als camping eenpansgerecht maken. Al wel eens een saladegemaakt met verse Franse perziken? Het malse vlees van Chef Confit is kant en klaar, opwarmen mag, maar je kan het ook in allerlei koude gerechten gebruiken. Met name op de camping is een groot voordeel dat je Chef Confit buiten de koelkast bewaart.

Een wrap is ook een optie. Maar je kan ook van kliekjes een bijzondere maaltijd maken. Kijk maar eens op de site van Chef Confit voor inspiratie en hoe makkelijk allerlei gerechten eigenlijk te maken zijn. Wij hebben eerder geschreven over andere mogelijkheden voor eten op de camping.

Geniet van jouw gezonde eten zonder te koken en bekijk alle producten van Chef Confit in onze webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *