Bonjour en fijn dat je ons hebt gevonden! Ben jij ook zo’n liefhebber van de Franse keuken? Dan hebben we goed nieuws voor je, want vandaag duiken we in de heerlijke wereld van Confit de Canard, gekonfijte eendenbout, oftewel op z’n Nederlands, gezien de reguliere verpakking: eend in blik.
Als je zoekt op konfijten vlees dan kom je nagenoeg automatisch uit op de Franse klassieker. Confit de Canard. In een reguliere supermarkt in Frankrijk kan je dit product bij de delicatessen vinden en wel bij de conserven oftewel het schap met blikjes.
Waarom kiezen mensen voor eend in blik?
Veel Nederlanders nemen dit product mee terug op vakantie om ook thuis nog eens lekker na te genieten. Als je in de voorraadkast van Franse mensen kijkt dan kan je zeker en vast altijd een paar van dit soort blikken terugvinden. Trots als ze zijn voorzien van een Frans vlaggetje op het etiket en melding dat het product in Frankrijk is gemaakt. Smulpapen als de Fransen zijn hebben zij geen enkele moeite met delicatessen uit blik. De meeste Nederlanders hebben waarschijnlijk wel een blikje tonijn in hun voorraadkast staan. Maar zouden zij ook bereid zijn om exclusievere producten op te nemen? In deze blog gaan wij deze en andere veel gestelde vragen over het meest bekende vlees in blik, Confit de Canard, beantwoorden.
Wat is Confit de Canard eigenlijk?
Confit de Canard is een traditioneel Frans gerecht dat bestaat uit eendenbouten. Deze zijn lang en langzaam gegaard in hun eigen vet of het exclusievere en zoals het hoort, ganzenvet. Door als verpakking een blik te nemen is het ook lang houdbaar. Dit proces zorgt voor een ongeëvenaarde smaak en malsheid. In de koekenpan of de oven zorg je vervolgens voor een knapperige en goudbruine huid. Vervolgens zuig je het sappige en boterzacht stukje vlees zo van het botje.
Confit de Poule
Voor de Nederlandse markt heeft Chef Confit een eigen variant gemaakt, namelijk Confit de Poule. Natuurlijk gemaakt met uit Nederland afkomstig vlees en wel kippendijen (met huid). Een ander verschil met de Franse producten is dat wij ervoor gekozen hebben om de kip zonder bot in te blikken. Joop Braakhekke zou gezegd hebben wij zijn niet zo van die kluivers. Voordeel is dat je dan met veel kleinere en dus lichtere blikjes kan werken. Want botjes zijn zwaar (dat zeg ik ook als ik op de weegschaal sta).
De Franse keuken is vrij traditioneel. Wij van Chef Confit zijn vrij om iets te bereiden wat Nederlanders lekker(der) vinden. Daarom zijn kippendijen van Chef Confit gegaard in kippenvet met een beetje citroen en rozemarijn. Een hele lekkere smaak combinatie. Overeenkomsten zijn natuurlijk supermals vlees, vers ingeblikt en net als het eerder genoemede blikje tonijn lang houdbaar buiten de koelkast.
Hoe bereid je eend in blik?
Het mooie van eend in blik (Confit de Canard) is dat het super eenvoudig te bereiden is. Het is namelijk al gaar/perfect gegaard. Je kunt het in de oven, op het fornuis of zelfs in de airfryer klaarmaken. Sterker nog, bij Chef Confit experimenteren wij ook vaak met de BBQ en leggen we het (geopende) blik zo tussen de hete kolen. Het fijne is ook dat het eigenlijk niet kan mislukken.
Het belangrijkste is om het vlees verwarmen, zodat het wel lekker sappig blijft. Serveer jouw favoriete recept met bijvoorbeeld wat groene groenten en geroosterde aardappels uit de oven voor een authentieke Franse maaltijd. Wist je trouwens dat je extra smaak kan toevoegen aan je geroosterde aardappels door het vet van de Confit de Canard te gebruiken?
Bekijk hierboven onze video waarin wij ditzelfde principe toepassen met Chef Confit kippendijen.
Waar koop je Confit de Canard?
In Nederland kan je bij sommige supermarkten grote blikken met 4 tot 5 eendenboutjes kopen. Interessant detail is om na te gaan of ze naar traditioneel Frans recept in ganzenvet gegaard zijn? Of voor de Nederlandse markt, om een en ander goedkoper te maken, in eendenvet of een mengsel met zonnebloemolie?
Een andere vraag is natuurlijk wat vind je zelf lekkerder? De blikken uit Frankrijk, de blikken speciaal gemaakt voor de Nederlandse markt of de kippendij van Chef Confit? Dit laatste product heeft volgens ons ook veel meer toepassingen, als salades, wraps, flammkuchen of pizza’s. Geen stress bij het bereiden van je maaltijd voor de Kerst?
Gebruik gewoon ons product, wil je tips of ideeën? Stuur een berichtje naar info@chefconfit.nl.
Onze voorkeur gaat natuurlijk uit naar Nederlands vlees, geproduceerd door de beste boeren van de wereld. Je kunt verschillende varianten eenvoudig online bestellen via www.chefconfit.nl. Onze blikjes nemen minder ruimte in, in je voorraadkast, ze zijn lang houdbaar, maar ook nog eens betaalbaar per portie en altijd op smaak. Ideaal voor op vakantie, snel, makkelijk en overheerlijk. Zo geniet je elke moment weer van de beste kwaliteit.
Zelfs de slechtste chef in jouw huishouden kan ons vlees niet verprutsen!
Is Confit de Canard gezond voor je?
Confit de Canard is misschien niet de meest caloriearme optie op het menu, maar het is absoluut de moeite waard als traktatie. Eendenvlees (ook in blik) zit namelijk vol smaak en is rijk aan eiwitten. Bovendien bevat het gezonde vetten, zoals omega-3 vetzuren, die goed zijn voor je hart. Geniet er dus van, maar wel met mate!
Kan ik Confit de Canard lang bewaren?
Absoluut! Confit de Canard is van nature lang houdbaar, dankzij het konfijtenproces. Ongeopende blikken kun je gerust in je voorraadkast bewaren. Eenmaal geopend, kun je het vlees in de koelkast bewaren en binnen enkele dagen opeten. Maar geloof ons, het is zo lekker dat het waarschijnlijk niet lang in je koelkast zal blijven liggen.
Kun je eend in blik combineren met andere gerechten?
Zeker weten! Wij vinden onze kippendijen toegankelijker voor de Nederlandse consument maar ook eend in blik is veelzijdig en kan gebruikt worden in diverse gerechten. Probeer het bijvoorbeeld eens in een salade met vijgen en noten, of maak er een luxe sandwich mee (dan wel natuurlijk het vlees van de botjes halen). De mogelijkheden zijn eindeloos, dus laat je creativiteit de vrije loop.
Inspiratie gerechten nodig?
Er zijn heel veel lekkere gerechten met Confit de Canard, ovenschotels, met zuurkool, een pastagerecht. Met al deze gerechten kan je de gekonfijte eend ook vervangen door gekonfijte kip. Tip: Bekijk eens onze recepten pagina en probeer het uit: https://chefconfit.nl/recepten/
Wij willen graag weten wat je lekkerder vindt. Echte liefhebbers gaan trouwens voor beide opties.
Probeer gewoon eens Confit de Canard (eend in blik)
Kortom, Confit de Canard is niet alleen een heerlijk en gemakkelijk te bereiden gerecht, maar het brengt ook de smaak van Frankrijk naar jouw keuken. Wij hebben (nog) geen eend in blik in ons assortiment, maar wel andere varianten. Denk maar eens aan heerlijke varkenswangen gegaard in donker bier, malse kippendijen met krokant huidje of (helemaal luxe) procureur.
Bestel daarom vandaag nog jouw blikken Confit bij Chef Confit. Dan wel niet uit Frankrijk, maar toch even lekker of misschien wel lekkerder!
Bon appétit.